کنه ها جانوران کوچک انگلی هستند. بند پا بوده و از راه خوردن خون موجودات دیگر نظیر پستانداران، دوزیستان، خزندگان و … تغذیه می کنند.
وجود سر، سینه و شکم در کنه ها آنها را از دسته ی حشرات متمایز می کند. به طور کلی کنه ها به دو دسته تقسیم می شوند:
1-کنه های سخت
2-کنه های نرم
کنه های سخت:
دارای پوشش پشتی سخت هستند. آنها در قسمت عقب بدن خود سرکاذب دارند. تفاوت آنها با کنه های نرم در قسمت جنس پوشش پشتی آنها است.
کنه های سخت در هوای سرد مقاومت خوبی از خود نشان می دهند و می توانند سرمای هوا را تحمل کنند ولی تخم آنها مقاومت کمتری در هوای سرد دارند. اما در هوای بهار و تابستان بیشترین میزان فعالیت رشد ، تکثیر کنه ها مشاهده می شود. کنه ها در محیط های بسیار خشک سریع از بین می روند اما در محیط های مرطوب به راحتی زندگی می کنند.
تغذیه منه ها از موجودات دیگر است و روی موجودات میزبان می نشینند و با فرو کردن قسمت دندار خود ( هیپوستوم) در روی سط بدن فرد میزبان ایجاد شکافی روی پوست میزبان می کند و خون میزبان را می مکد. این عمل چند روز طول می کشد.
کنه های سخت در یک نوبت مکیدن خون فرد میزبان حدود 18 هزار تخم می گذارد و بعد می میرد. اما کنه های نرم بعد از هر نوبت خونخواری تعداد کمی تخم می گذارد. کنه ها بیشتر در پارک ها، علف زارها، طبیعت و گیاهان یافت می شود. پس بهتر است در این مکان ها کمتر به علف ها و برگ درختان چمن ها دست بزنیم و یا تماس پوستی داشته باشیم تا گزش این موجودات در امان باشیم.
تاثیرات نیش کنه بر انسان:
1- برخی از کنه ها باعث انتقال بیماری می شوند. چون حامل باکتری های بیماری زا هستند. مثلا بیماری لایم و تیفوس از بیماری هایی هستند که این حشرات به فرد میزبان منتقل می کنند.
2- تب، سردرد، خستگی.
3- لک های دایره ای شکل روی پوست
کنه ها روی مناطق مرطوب بدن فرد میزبان می نشینند و در بزاق خود ماده ای تولید می کنند که ضد انعقاد خون است و باعث می شود خونریزی فرد میزبان زیاد شود. چون نیش کنه ها زیر پوست نفوذ می کند باعث قرمزی، خارش و تورم پوست می شود.
در صورت گزیده شدن توسط کنه باید سریع نیش آنرا از بدن خارج کرد تا بیماری در فرد ایجاد نشود. اگر دیر خارج شود از بدن فرد میزبان باید سریعا به پزشک مراجعه نمود و آنتی بیوتیک های مناسب با از بین بردن نیش این موجود در بدن فرد از بروز بیماری جلوگیری کرد.
راهکار های دفع کنه ها:
* هرگز تا وقتی که کنه سرخود را از بدن میزبان رها نکرده او را از بدن حیوان نکنیند چون نیش ان در بدن باقی می ماند و فقط قسمت بدن کنه را جدا کردید
*برای اینکه کنه خود را رها کند می توانید پنبه را آغشته به الکل، وازلین یا پارافین کنید و برای چند دقیقه روی بدن کنه قرار دهید و پس از جدا شدن کنه تا چهار روز بعد محل گزیدگی را با مواد ضد عفونی کننده ضدعفونی کنید
بهتر است حتما بعد از گزیده شدن به پزشک مراجعه کنید
*سر، دست ها، پاهایتان را در محیط های سرسبز بپوشانید
* از اسپری های دفع حشرات استفاده کنید
* از پمادها و کرم های دفع حشرات استفاده کنید
* با سمپاشی مناسب توسط افراد مجرب و متخصص شرکت سمپاشی نوآوران سم محیط را پاکسازی کنید.