ککها، حشراتی بسیار کوچک و قهرمان پرش هستند، به همین دلیل گرفتن این موجودات کار بسیار دشواری است. محل مناسب تکثیر کک در روستاها و به طور کلیتر، در مناطقی است که دامها وجود دارند. ککها از خون پرندگان نیز تغذیه میکنند.
عمر متوسط کک ها 2 الی 3 هفته بوده و هر کدام در طول این مدت صدها تخم گذاشته که برخی از این تخم ها در خانه ، برخی روی بدن حیوانات خانگی و یا عده ای در حیاط باقی می مانند.
وقتی این تخم ها بارور می شوند، این خون آشام های کوچک از تخم بیرون آمده و از هر نوع مواد ارگانیک شروع به تغذیه می کنند این مواد شامل خون خشک شده ، مدفوع کک ها ، موی حیوانات خانگی و سایر مواد ارگانیک موجود در فرش ، مبلمان ، حیوانات خانگی و نیز داخل یا خارج از خانۀ شما غذای خود را تأمین می کنند.
افرادی که در شهر هستند نیز از دست ککها در امان نیستند، مخصوصا با نگهداری سگ و گربه، احتمال حضور کک در خانه شما افزایش مییابد. ککها حشراتی از راستهی سیفوناپترا (لوله بالان) محسوب میشوند که بدون بال، خونخوار و بسیار کوچک (حدود 3 میلیمتر) هستند. این حشرات قهوهای رنگ باوجود نداشتن بال، حرکتهای جهشی دارند و حدود 200 برابر طول بدن خود پرش میکنند. ککها بیشتر از پستانداران و گاهی از پرندگان خونخواری میکنند. بهطورکلی از 3000 گونه کک فقط 12 گونه به انسان حمله میکنند.
ککها اغلب منازلی را که حیوانات خانگی ازجمله سگ و گربه در آنها نگهداری میشود؛ درگیر میکنند اما گاهی دیده میشود افرادی که برای تفریح به مناطق روستایی میروند، دچار کک زدگی میشوند و علت حضور بیشتر کک در این مناطق، وجود دامها است که بستری مناسب برای رشد کک محسوب میشود.
مهمترین گونه های کک، کک جوندگان، کک انسان و کک گربه و کک سگ هستند. گزش آن ها باعث تحریک، ناراحتی شدید و خونریزی می شود. کک جوندگان ناقل مهم طاعون خیارکی و تیفوس منتقله توسط کک است. کک های گربه کرم های نواری (ستودها) را منتقل می کند. کک تونگا (کک شنی) پوست انسان را سوراخ کرده و باعث عفونت می شود. کک هایی که انسان را می گزند در بیشتر نقاط جهان یافت می شوند.
یک کک ماده می تواند در روز 50 تخم بگذارد. بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی، فقط 50% از تخم های هر کک به لارو تبدیل می شوند و در حدود 35% از لاروها موفق به تنیدن پیله و تشکیل پوپ می گردند. جای خوشبختی است که از کل تخم های اولیه کک فقط 5% آن ها به بلوغ می رسند.
چرخه زندگی کک ها شامل 4 مرحله تخم، لارو، شفیره و بالغ است. کک های بالغ 1 تا 4 میلیمتر طول و بدنی بیضی شکل دارند و در طرفین فشرده و بدون بال هستند. همچنین پاهای آن ها رشد مناسبی داشته و برای پریدن سازگاری دارند. تخم کک ها حدود 0.5 میلیمتر طول دارد و تخم مرغی شکل و سفید می باشد.
چرخه زندگی کک معمولاً در عرض 3-4 هفته کامل می شود. کک ها 48 ساعت پس از اولین خونخواری، جفت گیری کرده و به تولید تخم می پردازند. کک ها نسبت به سرما حساسند و در زمستان قادر به تحمل سرمای هوای بیرون از منزل نیستند و در ساختمان هایی که هوای گرم و مرطوب و غذای کافی وجود دارد به سر می برند.
گزش کک سبب تحریک و گاهی ناراحتی زیاد می شود. آلودگی های زیاد به کک ممکن است سبب واکنش های شدید و درماتیت شود.
علائم حاصل از گزیدگی کک بر انسان
1- کم خونی
2- خارش شدید وعفونت
3- کم خوابی یا بی خوابی
4- بوی بد حاصل از گزش کک روی پوست
5- در برخی موارد ایجاد تاولهای قرمز رنگ همولوژیکی بزرگ
نیش زدگی کک ها
اگر شخص توسط یک کک گزیده شود احساس خارش خواهد کرد. گزشهای کک معمولاً به شکل ۳ یا ۴ نیش روی بدن است که شبیه ورمهای خیلی کوچک قرمز هستند. بیشتر بچهها زمانی که با سگ یا گربهشان بازی میکنند با نیشهای کک سروکار دارند.
راه های پیشگیری از کک گزیدگی
1- بهمحض احساس حرکت کک روی بدن، بدنتان را خیس کرده و موجود را بگیرید. متأسفانه ککها قهرمان پرش هستند و در صورت خشک بودن بدن گرفتن آن سخت است. سعی کنید به حمام بروید و زیر دوش لباسهای خود را دربیاورید چون آب ککها را بیحرکت و درنهایت نابود میکند.
2- برای از بین بردن ککها، تخمها، لاروها و پیلهها مرتب فرشها را با جاروبرقی تمیز کنید چون محل موردعلاقه ککها بین پرزهای فرش است.
3- شب از پتوهای پرزدار استفاده نکنید.
4- لباسها را در آب جوش انداخته و در فضای باز خشک کنید.
5- اگر شما متوجه شدید توسط کک گزیده شدهاید، محل زخم را با آب و صابون بشویید. کمی لوسیون بمالید تا از شدت خارش کم نماید. همچنین میتوانید جهت درمان محل خارش از پماد کالامین استفاده کنید. هیچگاه سعی نکنید محل زخم را خیلی زیاد بخارانید، چون ممکن است سبب عفونی شدن آن شود
6- سمپاشی: در آلودگیهای شدید جهت ریشهکنی مؤثر ککها میبایست سمپاشی انجام گیرد. فضاهای خانه را مخصوصاً در محل کنجها سمپاشی کنید.
اقداماتی که پس از سمپاشی باید صورت گیرد
1- توجه داشته باشید که ،تنها پس از هوادهی می توانید به محل باز گردید.
2- در صورت آغشته شدن مواد غذایی و آب به مواد سمی،از مصرف آن خودداری کنید.
3- پس از سمپاشی و بازگشت به محل تمامی راه های جریان هوا،در و پنجره ها را باز بگذارید.
4- باید به این نکته توجه داشت که سم تا زمانی که مرطوب است و کاملا خشک نشده می تواند مسمومیت ایجاد کند.
5- خانمهای باردار،کودکان ،افرادی که دچار بیماری قلبی، کلیوی، حساسیت های پوستی و… هستند؛ برای حضور در محل سمپاشی شده طبق توصیه ی کارشناسان عمل کنند
6- کنترل جهت اطمینان از نتایج بدست آمده با استفاده از روش های پاک سازی محیط، بهبود شرایط و ساختمان و سایر اقدامات، زیر نظرمتخصصان سمپاشی ما صورت می گیرد.
7- کنترل جهت اطمینان از نتایج بدست آمده با استفاده از روش های پاک سازی محیط ، بهبود شرایط وسایراقدامات،زیرنظرمتخصصان سمپاشی ما صورت می گیرد.